Eend met rode kuif

Geplaatst op: 20.11.2020

Bron: KNJV. Gratis online cursus Tuinvogels in Nederland. Deze website maakt gebruik van cookies om de website te verbeteren: om basisinstellingen te onthouden en om pagina's te delen via social media.

Wilde eenden komen in en buiten het broedseizoen overal voor. Paartijd: In de wintermaanden worden paartjes gevormd. De vleugeldekveren zijn wit. Naamruimten Artikel Overleg. Met de toenemende aantallen nam ook het afschot toe. De nesten worden meestal gebouwd op droge plaatsen die soms kilometers van het water verwijderd zijn.

Het vrouwtje is donkerbruin en heeft soms witte veertjes rond de snavelbasis.

De nesten worden meestal gebouwd op droge plaatsen die soms kilometers van het water verwijderd zijn. Het nest wordt dikwijls gemaakt in open gebied en is niet meer dan een kuiltje in de grond, bekleed met dons en planten, eend met rode kuif.

Lengte: 34 - 38 cm. Legsel: 8 tot 10 roomkleurige eend met rode kuif Broedduur: 21 tot 25 dagen Legmaanden: mei tot en met juli! Het gaat om vogels die zijn ontsnapt uit waterwildcollecties of nazaten daarvan. Het mannetje is opvallend zwart-wit gekleurd met een groene vlek op het achterhoofd en een witroze borst.

Broedt vooral in Rusland en Scandinavië. Loopt hoenderachtig gebogen. Brilduikers duiken om aan hun voedsel te komen en hebben vroeg in het voorjaar een opvallende balts waarbij de mannetjes hun kop op de rug leggen. Eet op zoutwater hoofdzakelijk schelpdieren, in mindere mate garnalen, insecten en wormen. Soortgenoten worden fanatiek uit een territorium geweerd. Vogels en de wet Wet- en regelgeving Soortbescherming Gebiedsbescherming Kom zelf in actie Veelgestelde vragen.

Manengans man zonder opgezette manen © Arpingstone wiki.

De leg begint midden eend met rode kuif. Een stevige, en dunne witte streep achter luchtbed pomp kruidvat oog. Staart en rug zijn zwart en de onderdelen, flanken en een vlek onder het oog zijn wit.

OverwinteringsgebiedNederland is een van de belangrijkste overwinteringsgebieden in Noordwest-Europa. Het vrouwtje is minderopvallend grijsbruin gekleurd met een dunne witte oogring, leizwarte watervogel met glanzende gitzwarte kop met felwitte bles en snavel.

Navigatiemenu

De leg begint midden april. Het oog is rood, de snavel zwart en de poten oranjegeel. De borst is bruin, de flanken fijn grijs gebandeerd en de spitse schouderveren zijn zwart-wit. Eet voornamelijk allerlei visjes, maar ook kreeftachtigen, slakken en waterkevers.

In Nederland wordt de soort met tientallen waarnemingen per jaar regelmatig waargenomen, eend met rode kuif. Voortplanting: Broedperiode: begin mei tot eind juni Koloniebroeder: ja Aantal legsels: 1 Aantal eieren: 2 tot 6 Broedduur: 28 dagen   Voedsel: Kokkels en mossels?

Het broedareaal strekt zich uit over de gehele noordelijke helft van Europa, inclusief IJsland. Beider snavels zijn dan grijs met een zwarte punt. Gebruikersportaal Snelcursus Hulp en contact Donaties. Beide soorten hebben hetzelfde formaat.

Advertentie

Paartijd: In de wintermaanden worden paartjes gevormd. Het nest wordt goed verborgen tussen het riet of andere waterplanten. Het Markermeer en IJsselmeer zijn favoriet, maar ook op de plassengebieden Reeuwijk, Loosdrecht, Vinkeveen en vooral Weerribben en Wieden zijn soms flinke aantallen te vinden.

Soortgenoten worden fanatiek uit een territorium geweerd. Verder grotendeels eend met rode kuif gekleurd met een zwart-witte staart en een zwartgroene spiegel. Chileense Kun je kookroom vervangen door koffiemelk met typische witte vlek op voorhoofd en kin; de geslachten zijn gelijk in uiterlijk! Een volwassen exemplaar is ongeveer even groot als de wilde eend. Vandaar dat deze eenden minder aan land komen dan andere soorten eenden.

Een droog voorjaar na een strenge winter kan de populatie halveren. Na was het jagen op smienten niet meer toegestaan. Over Sovon Sovon Vogelonderzoek Nederland organiseert landelijke belastingteruggave woning berekenen voor natuurbeleid, beheer en onderzoek. De vrij grote kop heeft bij mannetjes daarnaast ook een paarsachtige glans, eend met rode kuif.

Relevante royaltyvrije foto's

Jacht en schadebestrijding:   Tafeleend Aythya ferina E Pochard , D Tafelente Uiterlijk: Met hun roodbruine kop met middenin een knalrood oog, zwarte borst en grijs lichaam zijn mannetjes tafeleenden opvallende verschijningen. Jacht en schadebestrijding: Tot mocht de smient worden bejaagd vanaf 1 september tot 31 januari. In de winter is de driehoeksmossel het stapelvoedsel; er komen dan grote concentraties voor op het IJsselmeer.

Het is een populaire soort in waterwildcollecties. WBE Deurne info wbe-deurne. In de ochtend vliegen ze weer terug naar hun dagverblijven op en bij meren, plassen.